Povezanost

Psihološka astrologija

O astrologiji

Na splošno bi lahko astrologijo imenovali "proučevanje resnične ali namišljene povezanosti med nebesi in zemljo". Spada med najstarejša področja človekovega delovanja in zanimanja. Bila je priznana umetnost v vseh visoko razvitih civilizacijah; egipčanski babilonski, grški, indijski, kitajski, muslimanski in majevski. Čeprav je živa tudi danes, še nikoli doslej ni bila tako napačno razumljena.

Astrološka proučevanja so pokazala, da je ta veda mnogo bolj zamotana, kot so sklepali njeni zagovorniki in tudi nejeverneži. Kot vera ali umetnost ima astrologija več obrazov in stopenj. Astrologija iz dnevnega časopisa ima le malo skupnega s simbolično astrologijo, ki je v preteklosti privabljala toliko velikih mož. Platon, Pitagora, Tomaž Akvinski in Johannes Kepler niso sprejeli astrologijo zgolj kot sredstvo za napovedovanje prihodnosti, temveč kot simboličen načrt zgradbe in delovanja vesolja, kar se je skladalo z njihovimi notranjimi izkušnjami. Zanimivo je, da je tudi moderna znanost v zadnjih letih odkrila številne sorodnosti in povezanosti med nebesnimi in zemeljskimi dogodki.

Psihološka astrologija

In smisel?

Smisel astrologije je razvoj. Dovolj je, da zvezdna vrata samo priprete, področje, ki je pred vami, vas bo navdušilo s svojim veličastjem. Ogromno vesolje, njegova neskončnost, prostranstva, ki si jih komaj predstavljamo, vse to nas naredi ravno prav velike. Tak je tudi smisel vsega drugega učenja, iger, ustvarjanja, ljubezni. Razvoj. Odmikanje od varljivih fizičnih dimenzij. Zanikanje nesmiselnosti. Ko z astrologijo opazujemo svet, lahko razumemo, da ni omejen z rojstnimi kartami. Nihče ne vleče vrvic naših življenj. Svoje nitke vsak sam drži. Mogoče so nam vnaprej določili samo debelino in dolžino vrvic, ker smo si s svojimi prejšnjimi dejanji to zaslužili. To je priložnost, da dobro obvladamo tehniko igre. Ne zamudimo je. Naučimo se hoditi. Pot je dolga. Naj bo lepa.

Temeljna načela

Osnovna domneva astrologije je, da vesolje ni naključno, da obstaja Univerzalana ali Božja volja, urejenost in povezanost. Tako si je astrologija vesolje tudi vedno razlagala. Razumevanje astroloških metod je bolj analogno kot logično – ali kot pravi reklo: »kakor zgoraj, tako spodaj«. Vesolje naj bi bila povezana celota, ogromen duhovni organizem, v katerem se vsak del nanaša na drugega. Sončni sistem v astrologiji ni naključen skupek zvezdne mase, ampak občutljivo in urejeno vesolje, katerega delovanje je povezano z zemeljskim in s človeško dejavnostjo.

V astrologiji so ozvezdja in planeti zaznamovani z različnimi značilnostmi, katere naj bi se ujemale z različnimi funkcijami in postopki, ki jih domnevno kontrolirajo in simbolizirajo. Vsak planet ima neko lastnost ki naj bi vplivala na posameznika, rojenega v določenem znaku. Pomembno je torej ozvezdje, v katerem vzhaja Sonce na njegov rojstni dan.

Psihološka astrologija

Kaj je psihološka astrologija

Na kratko bi lahko rekla, da je poseben poudarek namenjen povezovanju tradicionalne astrologije s sodobno psihologijo (C.G. Jung), astronomijo, filozofijo, mitologijo in alkimijo. Sam pristop astrološke interpretacije je obarvan s svojo sorodno vedo, arhetipsko psihologijo.

“Kako se bodo stvari končale je odvisno od njihovega začetka.”

Na koncu še predlog za razmišljanje: Ali se dogodki dogajajo nam ali pa se mi dogajamo dogodkom? Odvisno od tega, kaj iz sebe naredimo. Če smo prepočasni in nismo naklonjeni spremembam, ki so nujne za naš nadaljnji razvoj, nas bodo zunanji dogodki, včasih zelo boleče, opomnili, da se je treba spremeniti. Astrologija nam omogoča spoznati sebe in druge. Nauči nas, da razumemo svet, v katerem smo, da prepoznamo v sebi in drugih sposobnosti, ki so nam dane z rojstvom, vendar z nalogo, da jih razvijemo ter tako izpolnimo sami sebe.

Psihološka astrologija

Seme ve, v kaj raste, cvet pomni svojo prihodnjo barvo. Tudi človek nekje globoko, v nekem skritem delu sebe, ve, kaj mora biti, kaj naj stori, v kaj naj zraste, v kaj naj se razvije. Astrologija nam pomaga odkriti skriti del sebe in drugih, spominja nas, da ne bomo nikoli hruška, če so nas posadili kot jabolko. Uči nas tudi, da vse življenjske nesreče izhajajo iz tega, ker smo pozabili, kaj resnično smo.

“Kar mislite, to ste.”

Štiri pomembne stvari

• Vse življenje izpopolnjujte svoje znanje s svojimi izkušnjami iz vašega področja, pa naj bo to karkoli. Povejte še drugim, ne sramujte se ga. Širite znanje, ker se kot mnoge druge stvari prav nič ne manjša z razdajanjem. Videli boste, da se pravzaprav povečuje.
Intuicija – je naš dar, ker omogoči sintezo posameznih znanj.
Igra – naša ustvarjalnost v »plenicah«, ki prinaša veselje. Nikoli se ne pozabite smejati. Ne kršite etičnih pravil, čeprav gre samo za igro. Ne obsojajte. Nikoli. In odpuščajte, ne glede na to, kaj se vam dogaja. Zamere zastrupljajo duha in zasužnjijo um.
Ljubezen - "sladkorček za konec"; pogoj, temelj vsega je substanca, ki nas drži pri življenju, neviden notranji motor, ki poganja brez strupenih odpadkov, nas pomika s časom in prostorom, ki sta nam z rojstvom določena, je tisto, brez česar nismo nič in nikamor ne pridemo: ljubezen. Ljubezen je četrti pogoj, ki ga moramo izpolniti, če hočemo gledati v ta čudežni nebesni svet. Negujte jo v sebi kakor razkošno rdečo rožo, ki vidu daje lepoto in nosnicam opojnost. Tudi sonce se je veseli. Ljubite ljudi, naravo in stvari okoli sebe. Samo kjer je ljubezen, so tudi semena prihodnosti. Samo toliko, kolikor ljubimo, smo živi. Toda, ljubite tudi sebe, ker je to edini način, da se naučite ljubiti.

Torej: znanje (dejstva), intuicija (talent), igra (ustvarjalnost) in ljubezen. Dovolj, da začnemo.

“Tudi najdaljše potovanje se začne s prvim korakom.”

(Lao Tse)

Če se želite naučiti in uporabljati astrološko astrologijo v praksi, se lahko pridružite na tečaju psihološke astrologije pri Shani. Tečaj poteka od septembra do junija in je učenje skozi prakso. Vsak udeleženec se uči iz svoje rojstne astrološke karte.

Dodatne informacije:
Shana Flogie
041 410 176
shana@mychi.si

Preberite še:

Astrološka slovnica

Mala šola astrologije